Головна » 2015 » Грудень » 15 » ОБЕРЕГИ ДУХОВНОСТІ (звіт за 2015 рік)
23:15
ОБЕРЕГИ ДУХОВНОСТІ (звіт за 2015 рік)

Економічна криза в державі і бойові дії на сході країни у 2015 році негативно позначилися на літературному житті краю. Тож літоб’єднанню ім. О.Донченка доводилося досить скрутно як з виданням книг, так і з проведенням різноманітних мистецьких заходів.

Протягом року з літоб’єднання виключили І.Федь, В. Хоружу та Є.Чугуй, прийняли Анну Ігнатьєву. Кількість членів на 1 січня 2016 року складає 44 особи.

Стабільно видається газета «Ліра», щоправда, кількість її сторінок протягом року за виключенням лютого та червня становила 20. Діє сайт літоб’єднання, де вивішуються чергові номери газети «Ліра». Інша інформація з життя літоб’єднання на ньому, на жаль, відсутня. У газеті «Ліра» протягом року були опубліковані роман Р. Скаржинського «Меч правди»,повісті С.Сторожівської «Клинці, млинці і горобці або десять порад джентльмену задачі», М.Кочерги «Між нами безодня», оповідання Н.Баклай, А.Осацького, В.Демченко, Р.Скаржинського, М.Кочерги, О.Буряк, А.Ляш та інших авторів. Літературна критика представлена виступами О. Хало «Барон Мюнхаузен у Лубнах», О.Міщенка «Як парость виноградної лози» та «Лінія творчої долі». У рубриках «Краєзнавство» уміщувалися розвідки А.Асаула (заслужений діяч науки РФ), учениці Новооріхівської ЗОШ Р.Карповець та «Літературознавство» - учениці Полтавської ЗОШ О.Неживої, авторські сторінки Г. Кревської, К.Юрченко, С.Шуляк, Ю.Манойленко, В.Довбиша, М.Макаренка,О.Печори. У «Лірі» публікувалися поеми С.Саливона «Донбас», «Крим», «Україна», «Іван Мазепа», «Світ», а також казка Л.Філатова «Про Федота-стрельца, удалого молодца»,вірші Н.Шерстюк, Ю.Маной-ленко, О.Печори, Л.Назаренко, А.Дальнього, В.Шарамко, С.Саливона, І.Павленко, С.Шуляк, Л.Дякунової, Г.Кревської, О.Янковської, К.Юрченко, М.Макаренка, Ю.Овчаренка, О.Кияна, Ю.Магди, В.Демченко  та багатьох-багатьох інших.

Літераторами Лубенщини у 2015 р. видано 16 авторських книг: С.Саливон «Українець», О.Сиченко «Думки і видумки» (афоризми і епіграми), О.Янковська «Чарівний світ» та «Країна мрій», О.Хало «Рідна мова над усе»,В.Колісник «Ази і рази» (рос.),Б.Кононенко «Стрілою Перуна», В.Козюра, І.Козюра «Їх пам’ятає рідний край», В. Шарамко «Із глибини серця», І.Павленко «Постріл», В.Філіпенка «Поклічы лёсу», О.Падуса «Слово про жахливе лихоліття 2014-2015», О.Печори «Обереги-береги…» - у співавторстві з М.Серпнем та В.Назаруком (м.Луцьк), «Пелюстки неоцвітанні», «Бути собою», «Світанкове соло» і пісенники О.Житинського «Хай українська пісня лине» та композитора Миргорода О.Прокопенка «Спасибі, що ти є, як гарний день» (пісні на вірші Н.Баклай). Вийшли друком колективні збірники «Народ мій завжди буде», присвячений 80-річчю В.Симоненка, «Воїнам світла» (з творами О.Печори), «Євромайдан» (м.Кременчук),«Крим очима українців» (з творами Р.Плотникової). Сумарно 22 – це навіть більше, ніж у минулому році, що дуже добре.

Члени літоб’єднання взяли участь у заходах з нагоди 80-річчя з дня народження В.Симоненка – вечорі-пам’яті за участю київських письменників М.Сидоржевського (голова НСПУ), І.Драча,  П.Засенка,  М.Павленко, інших, врученні премії його імені (лауреат О.Міщенко в галузі літератури), а також виступили у міській бібліотеці для дорослих (О.Печора, О.Міщенко), зустрілися з вчителями школи-інтернату (Н.Баклай, О.Печора, О. Міщенко). Р.Плотникова виступила у заході «Вічна поезія».

Літератори взяли участь у вечорі з нагоди вручення премії ім. В.Малика.

Відбулися зустрічі Л.Назаренко з читачами Полтавської обласної дитячої бібліотеки ім. О.Гончара та дітьми школи-інтернату (м.Лубни). У рамках заходу «Різдвяні зустрічі» у бібліотеці ім. В.Малика виступили О.Міщенко, Г.Кревська, А.Дальній, Р.Плотникова, Л.Назаренко. Відбувся літературний вечір у Лазірківській ЗОШ за участю В.Шарамко та В.Харченко.

У книзі літературознавця В.Подриги «Письменники у зв’язках з Оржиччиною» поряд з іменами Т.Шевченка, Є. Гребінки, Л.Яновської згадані імена В.Васильєва та В. Довбиша.

У якості члена журі шкільного конкурсу читців творів В.Симоненка у ЗОШ№10 взяла участь К.Юрченко. Презентація книг для дітей  О.Міщенка відбулася у районній бібліотеці для дітей ім.О.Донченка.

У галереї образотворчого мистецтва відбувся творчий вечір М.Кочерги по книзі «Ангел Україною ходив».

Твори О.Печори публікувалися у колективному збірнику «Воїнам світла».Він же став співавтором і редактором збірок «Євромайдан» літераторів М.Кременчука та «Обереги-береги…» літераторів з Луцька.

Вірш В.Шарамко «Рідний край», покладений на музику, звучав на огляді художньої самодіяльності «Веселка» в Лазірківському БК.

У гостях лубенських читачів побував літератор з Буковини М.Лисич.

Члени літоб’єднання взяли участь у презентації диска, присвяченого життю і творчості Г.Тютюнника в інституті післядипломної освіти ім.Остроградського. Відбулася зустріч з вчителями ЗОШ №10 м.Полтава, у якій взяли участь О.Печора, О.Міщенко, Р.Плотникова.

До 201-ї річниці Т.Шевченка у сквері на заході виступила Р.Плотникова, а О.Печора у Покровській Багачці – перед учнями школи на основі книг «Воїнам світла» та «Євромайдан».

Відбулися вечори-читання з нагоди 85-річчя Ліни Костенко (А.Дальній, О.Печора, І.Федь), 120-річчя С.Єсеніна (О.Киян) та Б.Олійника (Р.Плотникова, О.Міщенко), вечір пам’яті В.Цоя (О.Киян).

На жаль, малочисельним був конкурс «Поетична весна Лубенщини», який пройшов 52-й раз поспіль. О.Міщенко виступив на міськрайонному радіо з результатами конкурсу поетів-початківців та опублікував у літературному куточку «Ліра» в «Лубенщині» кращі твори.

Відбулася зустріч з письменником О.Неживим по його творчості, у якій взяли участь О.Печора, Н.Баклай. Участь у районному етапі «Найкращий читач України», як член журі, взяла Л.Галич. О.Міщенко був членом журі конкурсу «Школа має талант» ЗОШ №3.

Літоб’єднанням успішно проведено конкурси читців творів В.Симоненка та читців творів про Другу світову війну «І подвиг солдата в ім’я Перемоги хай буде нащадкам на пам’ять». Всі вони широко висвітлені на сторінках газет в радіо і телеефірі.

Відбулися звітно-виборчі збори ПОО НСПУ, участь у  яких взяли Ю. Манойленко та Г.Кревська. До правління ПОО НСПУ обрано О.Міщенка. О.Неживий – редактор новоствореного журналу «Еней». Почато підготовку до видання першого номера, збір матеріалів.

Літератори Лубенщини взяли участь у шевченківському заході в с.Ісківці «В сім’ї вольній, новій».

О.Печора, Б.Кононенко, С.Саливон, І.Павленко взяли участь у районному етапі фестивалю «Еко-Лель». І місце здобув О.Печора, ІІ – І.Павленко, ІІІ – Б.Кононенко. М. Кочерга та Р.Плотникова були членами журі  цього  конкурсу. М.Кочерга  виступив перед студентами ФЕК ПДАА. Л.Назаренко провела творчий вечір у міській бібліотеці для дорослих.

У конкурсі «Українська мова – мова єднання» в числі лауреатів були лубе-нці Н.Шерстюк та О.Печора, який їздив у м.Одесу на нагородження. О.Міщенко взяв участь у засіданні прези-дії ПОО НСПУ, двічі виступив у ЗШ №8 перед учнями 5-х, 6-х, 7-х класів.

О.Печора та О.Міщенко взяли участь у презентації книг медичних працівників області «Полтавщина – це щастя і доля» та «Україно, ти доля моя журавлина», у яких уміщено твори членів літоб’єднання О.Сиченка, О.Охріменко.

Улітку відбулася поїздка-відпочинок до с.Ждани, де літератори і художники біля озера мали можливість поспілкуватися на творчі теми, порадіти життю (Н.Баклай,О.Хало, Р.Плотникова, Ю.Манойленко, О.Міщенко, Б.Кононенко, О.Печора, А.Дальній).

Ю.Манойленко та Г.Кревська представляли Полтавщину на фестивалі «Карпатський пегас» (м.Виноградів) та разом з письменниками України серед яких був і член літоб’єднання О.Козинець піднялися у День Неза-ежності на Говерлу.

О.Янковська виступила на семінарі бібліотечних працівників району з презентацією книг «Країна мрій» та «Чарівний світ». За них вона отримала премію засновану літоб’єднанням ім.О.Донченка у минулому році і вручену вдруге.

О.Хало виступила на серпневій педагогічній конференції.  Відбулася публікація в «Лубенщині» у куточку «Ліра» відгуку на книгу О.Хало «Українська мова над усе», віршів Г.Кревської, К.Юрченко, Л.Дякунової, М. Кочерги, Г.Каранди, а також оповідання Н.Баклай та Г.Каранди. Відбулися творчі вечори Б.Кононенка і О.Сиченка, а також С. Сурмача у бібліотеці ім. В. Малика, у тій же бібліотеці – відео-зйомка для документального філь-му до ювілею В.Малика,  здійснена кременчуцькими аматорами за участю О.Сиченка, Р.Плотникової, О. Міщенка, О. Печори та інших, а також зустріч з київським письменником-літературознавцем М.Наєнком на базі ФЕК ПДАА.

У м. Київ відбулася презентація книги «Крим очима українців» за участю Р.Плотникової, твори якої  уміщені  в цій книзі. Також у галереї мистецтв Лубен відбувся творчий вечір Раїси Василівни з нагоди ювілею. Їй вручена Почесна грамота обласної ради за поданням ПОО НСПУ.

Зібрано твори для видання у Полтаві книги, присвяченої небесній сотні та подіям на сході країни.

Популяризацію книг лубенських авторів на алеї митців здійснював А.Дальній.

Відбулися зустрічі:О.Хало на абонементі ЦРБ ім.В.Малика з членами клубу «У дружньому колі», а також у бібліотеці для дорослих з нагоди Дня української писемності та мови, М.Кочерги з учнями ПТУ-53 (с.Войниха), О.Янковської з учнями молодших класів СШ №6, І.Павленко, О.Печори з учнями ЗОШ №10, Р.Плотникової з учнями ЗОШ №2 у ЦРБ ім.В.Малика, О.Міщенка з учнями Миргородської ЗОШ №5 – читачами бібліотеки для дітей. О.Сиченко та Б.Кононенко виступили у Науковій бібліотеці ім.І.Котляревського з презентацією своїх книг.

Члени літоб’єднання та письменники взяли участь в урочистостях з нагоди 10-ліття Миргородського літоб’єднання «Дієслово» у музеї Д.Гурамішвілі (О.Міщенко, Н.Баклай, О.Хало, Р.Плотникова, Ю.Манойленко, Г.Кревська, Н.Шерстюк, О.Печора,А.Дальній,О.Киян, К.Юрченко, М.Кочерга).

Наприкінці року відбулася також поїздка до с.Хорошки і зустріч з учнями Хорошківської і Снітинської ЗШ (О.Міщенко, Н.Шерстюк, Н.Баклай, О.Хало).

 

Категорія: Проза | Переглядів: 587 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar